NYA PERSPEKTIV

Medium

Blogg

Ensamhet

2015-06-02

 

Ensam.

Smaka på ordet. Vad väcker det? Vilken laddning har ordet just nu?

Själv. Utanför. Vila. Oönskad. Mörkrädd. Gåva. Njutbart. Udda. Tystnad. Sorg. Längtan. Rastlös. Tråkigt. Uttråkad. Nöjd. Egentid. Underbart. Skrämmande. Ångestfullt. Härligt. Sällsynt.

Vad gör ensamheten med oss och vad väcker den? Är det annorlunda om den är påtvingad, ofrivillig eller självvald? Har jag valt bort en icke gynnsam tvåsamhet eller blivit ensam då en älskad partner dött?

Det som ofta är svårast med ensamheten är mötet med oss själva. Ensamhet ger tid för reflektion. Tystnad ger utrymme för tankar. Tankar föder känslor.

Nästa gång du är ensam, ge dig själv en stunds tystnad utan radio, tv eller musik. Sitt i stillhet utan dator, mobil och sociala medier. Sitt en stund med dig själv och låt tankarna vandra och känslorna komma. Lägg märke till vad du känner och acceptera varje känsla som kommer. Vila i varje känsla, oavsett om det kommer gråt, ilska, fnissighet, frustration eller sorg. Var en stund med dig själv. Varje dag. Känn dina känslor men lyssna inte alltför mycket på det du tänker.

Bjud dig själv på tio minuter i ditt eget sällskap, i tystnad, varje dag. Då tappar du inte bort dig eller dina känslor eller det som är Du.

Antal kommentarer: 4

2015-06-03 18:40:14 - Lena , E-postadressen är dold

Ensam.. är inte samma sak som "själv". Ensam det är jag även när jag har andra omkring mig, det är en nödvändighet för att må bra!
Mitt mentala "tjatter" är alltid närvarande, ofta även oerhört påträngande. Därför måste jag ha min ensamhet.
Tystnad är något vi glömt av att njuta utav.

2015-06-03 20:35:08 - viveca, E-postadressen är dold

Jag saknar ordet Fri. :)

2015-06-06 16:45:44 - Sanna

Javisst, Viveca! :-) Självklart kan man känna sig fri också. Tack :-)

2015-06-06 16:47:23 - Sanna

Jag håller med dig, Lena. Jag är oerhört beroende av tystnad själv. Kanske är det ibland skrämmande och jobbigt att i tystnaden kommer tankarna och känslorna?
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)