NYA PERSPEKTIV

Medium

Blogg

"Fy vad smal du är!"

2015-01-11

Jag har funderat ett bra tag på att vi människor blir provocerade av hur andra människor ser ut eller väljer att leva. För ett tag sedan läste jag kommentarerna på ett Instagram- inlägg gjort av en kvinna som har ett eget klädmärke. På bilden står hon och visar upp ett par byxor från den senaste kollektionen, hon har dem på sig och fokus är på plagget. Bland kommentarerna står, förutom lovorden: ”Fy vad smal du är”, ”Ät, kvinna!”, ”Alltså… tycker du inte att du har ansvar ändå, med tanke på alla ätstörningar och så?”  

Det berör mig och jag undrar med vilken rätt vi kommenterar andras kroppar, utseenden eller livsstil. Jag följer ett antal bloggar som drivs av framgångsrika kvinnor, inte sällan ser de bra ut och inte sällan har de gott om pengar. Och väldigt ofta är kommentarsfälten fyllda av åsikter just om personens utseende, kropp och köpvanor. Även om inläggen handlar om något helt annat, men kanske finns en bild på personen i fråga i inlägget och det är om bilden kommentarerna handlar.

Vi behöver inte gå till bloggar, det här förekommer hela tiden. Jag pratade med en kvinna häromdagen, hon har valt att inte äta kött och hon har också valt att inte dricka alkohol. Hon berättade med ett exempel om vilken typ av kommentarer hon kan få, när det av någon anledning kommer upp vad hon äter och dricker och inte. ”Ja, fast jag äter faktiskt mycket ekologiskt även om jag äter kött nu!” ”Det här är i alla fall ekologisk kyckling”! Kommentarer som kommer snabbt, utan att hon frågat, tittat eller gjort något annat än kommit in i rummet.

Förutom det faktum att jag jobbar med mediumskap (och hur provocerande är inte det!? :-)) så tränar jag i perioder ganska intensivt och är då ganska petig med vad jag äter. Petig med vad jag äter är jag alltid, så till vida att jag helst väljer ekologiskt, biodynamiskt, rättvisemärkt och närodlat om det finns möjlighet. Jag får ganska ofta kommentarer om det. Nu är det ganska många år sedan jag rökte, men innan jag slutade med det var det aldrig någon utanför familjen som påtalade att jag minsann borde sluta eftersom det är både dyrt och farligt. När jag slutade röka, så gjorde jag det med hjälp av en princip där man inte byter nikotinet mot något annat ohälsosamt. Inga nikotinplåster och inget tugg på godis eller annat. Nikotinet var bannlyst, men vad man stoppade i sig valde man själv, men det rekommenderades att man skulle byta cigaretterna mot promenader, träning etc, något uppbyggligt.

Plötsligt fick jag kommentarer. ”Men jösses vad du går mycket! Tagga ner…”. ”Alltså, varför äter du inte en macka på fikat??” ”Börjar det inte gå lite långt nu, det här med kosten?”, ”Hur mycket tränar du egentligen??”

Jag var helt hälsosam, hel tiden. Ingenting förändrades egentligen med min vikt, mina träningsvanor, min kost, förutom att jag gick mer. Jag promenerade i oändlighet för att mota bort röksuget.

Men det var lite märkligt att det var de hälsosamma valen som triggade igång reaktionerna. Jag förstår att människor kommenterar och opponerar sig emot att någon försöker övertala dem att anamma den egna livsstilen, men det har jag aldrig gjort. Men får jag frågan så säger jag vad jag tror eller tycker.

Samma berättelser får jag från vänner som är exempelvis uttalat kristna, medium, veganer eller vad det nu kan vara. Åsikterna flödar, utan att någon bett om det.

Vad säger ni? Har ni råkat ut för det här? Har vi människor svårt med det som sticker ut lite från den allmänna normen?

Antal kommentarer: 4

2015-01-11 17:46:08 - carolina Karlsson

Ett sannerligen märkligt fenomen som du riktar ljuset mot med dina kloka tankar!

2015-01-11 17:50:11 - Sanna

Tack för din kommentar, Carolina! Jag tror att många känner igen fenomenet, tyvärr.

2015-01-12 09:56:16 - Linda

Jag tror att mycket handlar om hur pass väl man själv mår inombords. Har man saker som man själv inte är tillfreds med vad det gäller just sig själv, så är det nog lättare att "ge bort" det till någon annan. Vilket egentligen är helt fel och ingen bra metod att gå tillväga för att bli av med sina egna dåliga känslor. Nej bättre att ta itu med sitt eget liv, ta sitt ansvar, och jobba mot ett bättre inre mående och tillfredställande liv. Vilket inte behöver innebära att man måste göra och vara som alla andra, utan vara sig själv.
Inte alltid så lätt kanske.
Trycket utifrån är stort idag från media vad det gäller hur vi ska se ut, hur och vad vi bör träna och äta osv. Då gäller det att man vågar och har den inte kraften att orka stå emot det vi egentligen inte vill ha i våra liv och det vi inte vill ägna oss åt tex. Fokusera på den egna inre önskan om hur vi vill vara och ha det istället. Att leva efter vad ens hjärta vill säga en.
Genom att må bra inombords, tror jag, så slipper vi behovet av att "ge bort" våra egna dåliga känslor till andra genom bla sårande kommentarer, anmärkningar osv.

2015-01-14 22:02:23 - Sanna

Ja, jag tror du har rätt, Linda. Tack för ditt inlägg!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)